Entrevista a Carles Cano. Festival Internacional del Conte de Los Silos, Tenerife


-No És la primera vegada que acudeix a Los Silos, al Festival Internacional del Conte ¿què li ATRAU d’aquesta cita?
-Moltes Coses, a part dels encants de l’illa i de l’amabilitat de suspensió organitzadores (que bé comença) m’agrada molt el contacte Amb otro narradoras , Algunos amigos o conocidos , Otros totalmente nuevos ; escuchar suspen historias, aprender cosas Nuevas … También contar en un lapse petit de temps per a públics molt diferents. -Creu Que la cultura i la literatura a Espanya estan necessitades de més trobades d’aquest tipus?
-Decididamente Sí, la literatura oral, a part de suspensió valors intrínsecs com desenvolupar l’empatia, la imaginació, ensenyar a escoltar, crear meravellosos llaços intergeneracionals, Ajudar a créixer, etc, etc. Crea ponts, obre portes, sobretot per als més Petits, Cap a la lectura, Cap a la literatura escrita. Fixa’t si això es Important.

-Considera Que es podria treure al sistema educatiu reglat aquest conceptes d’animació a la lectura que motivi super Creació Fa 17 anys?
-Por Supòsit, a les classes Fan falta molts contes, per les raons que he exposat més arriba i Perquè desenvolupen un corrent d’afecte entre els mestres i els alumnes que cap altra cosa genera. I l’afecte, com s’ha futures demostrant a Los últims anys, és una de les coses més importants ia tenir en Compte en els processos d’aprenentatge.

-Vostè Ha fet de super vida “un conte”: ha Estat fuster, professor de ball i d’institut, locutor i guionista de ràdio i televisió i per descomptat, narrador oral. En sus llibres, a més, queda explícita super vocacions docent Partint de suspen Conocimientos como licenciado en filología . Sus textos ¿ Qué Porcentaje se Nutren de estas experiencias vitales , quals de Coneixements?
-Tot Es Aprofita, com deia Pere Calders, un dels meus contistes favorits. Un escriptor és una mena de vampir que Aprofita Qualsevol experiència per reflectir-la en suspensió Escrits. En aquest sentit, és clar que m’he nodrida de mi peripècia vital por que fa a situacions, vocabulari, personatges, si bé també, Per descomptat, de les meves Coneixements i de tota la informació que ara tenim, increïblement a un clic!

-Els Seus Textos Solen estar carregats d’anàlisi i crítica social mitjançant la ironia, el sarcasmes i, en textos teatrals com Et vaig agafar, Caputxeta, inclusiu del disbarat absurd. És l’humor el millor vehicle per a acer reflexionar i captar el lector espectador infantil , juvenil i adult o cada etapa Requereix un estil i formes diferents?
-El Humor es un dels millors vehicles per a acer reflexionar a tothom, de Qualsevol edat. Des d’un punt de vista irònic, sarcàstic, des d’una visió amable o àcida, puc riure de tu mateix i d’aquesta societat, Moltes vegades absurda , en què vivim. Per a mi és el més fàcil i el que millor em surt. M’encanta escriure TRAGÈDIES o novel·les negríssimes, però no sé si sabria fer-ho.

-En COM a super faceta en els Mitjans de comunicació, considera que ràdios, premsa i televisió actualment Fan bon ús del llenguatge?
-Doncs Dada la Quantitat d’errors que els MATEIXOS medios de comunicació ens muesta de tant en Quan, en un exercici d’autocrítica que les honra, no sembla que Facin molt bon ús del llenguatge. Quiz a les facultats de periodisme s’hauria de ensenyar una mica més de llengua.

-Des Super punt de vista ¿transmetent Coneixements i valors avui en dia els mitjans de comunicació?. Com creu que tracten la cultura?
-És Clar Que transmetre valors i coneixements, una altra cosa és que aquests valors i coneixements Sean “valuosos” o INTERESSANTS des del punt de vista humanístic, però transmetre transmetent. La cultura, en una metàfora ja molt gastada, és la Ventafocs dels mitjans, només cal veure l’espai que ocupa en els telenotícies respecte dels esports per exemple. Això por no comparar-les amb els programes del cor, és clar.

-En L’any 2000 se atrevíamos con la poesía visual ¿ continuará experimentando con este género aglutinador de Otros muchos generoso ?
-Espero Que sí, de Hecho ya Hace tiempo que tengo en mente una nueva exposición . Solo necesito un poco de tiempo , un colaborador gráfico y una mica de diners, és a dir gairebé res.

-Bé Part de super obra literària està dedicada al públic infantil ha pensat en dedicar-se als més Petits en exclusiva, obres de poesia visual?
-Jo Intento acer literatura i poesia visual per a tothom, i igual que les meves obres per a nens también les Llegeixen els adults, també els meus exposicions de poesia visual han Estat Moltes vegades visitades per nens, i pel que expliquen, en general, les han gaudida. Potser no Hayani captació tots els Matisos, però la visió neta, sense prejudicis, dels nens, sempre m’ha aporti idees i m’ha semblat molt interessant.

-En Les dues Mostres que ha creat utilitza Elements de la vida tan quotidians com cartes i pomes, en què Incideix en l’humor i la ironia. Quin valor té l’Observació dels Objectes i Fets quotidians en el Coneixement, en la cultura i en la literatura en concret? Es aquesta Observacions El punt de partida de la poesia visual?
Un Poeta sigui discursiu, visual o objectual, sempre mira el món des Un altre punt de vista, ens obre finestres i ens mostra coses que van aparèixer per davant de Les nostres nassos i no les havíem vist així, aquesta es per a mi la meravella de la poesia : el Descobriment del món. Jo crec que això, parlar dels sentiments, de les emocions, de les coses, dels Éssers, com si fora la primera vegada, és la gran màgia de la poesia, sigui quina sigui la forma en què es manifesti.

-Es Considera vostè un polifacètic de la paraula?
-¡Uff!, Em considero algú a qui li encanta jugar amb la llengua, amb els dobles sentits, amb les frases fetes preses al peu de la lletra, amb la música de les paraules … algú, en fi, que estima profundament el llenguatge .

-Es L’art el millor recurs per reposen els valors socials, en perill en temps de crisi?
-No Sigues si el millor, però per descomptat és un bon mitjà per parlar de valors com l’amistat, la solidaritat, la comprensió, l’ESFORÇ, la innovació, l’alegria … valores que ens acer falta per sortir d’aquest forat en el que estem ficats.

(S / a. “Entrevista a Carles Cano. Festival Internacional del Conte de Los Silos, Tenerife”, Mnemosyne, desembre de 2011)

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.