Els llibres del mes de desembre de 2014 del Grup Llegeixo


ressenya:

Publicat a: http://grupoleoalicante.blogspot.com.es/2014/12/los-libros-del-mes-de-diciembre-de-2014_29.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+GrupoLeo+%28Grupo+Leo%29

Estem sens dubte davant d'un llibre monstruós nascut del talent de dos monstres, del seu escriptor, Carles Cano i del seu il·lustrador Paco Giménez.

Cap aquí utilitzar la paraula monstre en els seus més nobles accepcions que ens ofereix el diccionari de la RAE:

  • Producció contra l'ordre regular de la natura.
  • Cosa excessivament gran o extraordinària en qualsevol línia.
  • Persona d'extraordinàries qualitats per a exercir una activitat determinada.

Un monstre de llibre perquè aquesta obra va en contra de l'ordre regular dels contes de monstres. Una història gran, extraordinària, meravellosament original i divertida. Tot un malbaratament d'imaginació. Un llibret sortit de l'art i la imaginació de dues persones d'extraordinàries qualitats per a la fabulació i la il·lustració. Una joia de llibre molt apreciat pels nens que es queden encantats amb la seva lectura i gaudi.

Al tenebrós País dels Monstres falta color, tot és gris, blanc i negre, amb alguns tocs sanguinolents de vermell. A la sortida de les avorrides classes els monstres es reuneixen a la casa de Urk per jugar i berenar, i també per fer els "deures horribles". La mare de Urk només els va a prohibir una cosa, però MONSTRES…

Un deliciós llibre ple d'encant i diversió, en un llenguatge clar, concís, directe i enginyós. Tot el relat traspua imaginació i creativitat. Una invitació a veure les coses d'una altra manera, amb més optimisme i amb la convicció que podem canviar les coses. Que tenim la possibilitat de fugir del negre i fosc i omplir-nos de color per imaginar i canviar el món. És una invitació al contagi per deixar-nos portar per l'beneït virus d'intentar canviar les coses i fer-les millors i més boniques. Aquest llibre és un regal i una invitació per deixar sortir a aquest petit monstre que tots portem dins.

“Encara que, ara que ho pense, potser tu també un monstre!”

Les il·lustracions de Paco Giménez en formes abstractes, però de maneres senzilles i d'una assequible comprensió per als petits lectors, persegueixen sens dubte, que els lectors s'identifiquin amb elles. Totes aquestes meravelloses imatges esquitxades de paraules onomatopeies que fan encara més sonora i acolorida la il·lustració.

L'autor:

Carles Cano (València, 1957) és un autor de literatura infantil, llicenciat en Filologia Catalana. Durant més de 20 anys va treballar com a professor de llengua i literatura i en múltiples oficis, a més de ser un conegut contacontes.
Autor de Literatura Infantil i Juvenil, amb més de 50 llibres publicats en diverses llengües. .
Com a narrador oral ha participat en diversos festivals internacionals com la Marató de Guadalajara, el festival internacional de les Sitges (Tenerife), Un Madrid de Contes, 'En Veu alta' (Vilafranca del Penedès), o en els festivals de narradors en llengua Catalana de Pont de Suert (Lleida) o Torredembarra (Tarragona) entre d'altres. També ha comptat per tot el territori espanyol i ha actuat en diverses ocasions al Marroc, Guinea Equatorial, França i el Regne Unit.
Ha rebut diversos premis, entre ells el Premi Lazarillo el 1994 per 'Te vaig agafar la Caputxeta' (ed. Bruño), el Premi Samaruc dels bibliotecaris valencians en 1996, i el premi Hospital Sant Joan de Déu de 2008 per 'Per un botó' . Ha estat seleccionat en la llista d'honor de la CCI en els anys 1995 i 1998 i la seva obra ¿En què es diferencien el blanc i el negre? (Aura Comunicació) i 'Et vaig agafar la Caputxeta' (Bruño) van ser seleccionades per als 'Withe Raven "per la Jugend Bibliothek de Munic el 1996.
Es dedica a la poesia visual i objectual des del 2000, en que va muntar una exposició de poesia visual amb els seus alumnes de literatura titulada 'POEMES BROEMES I ALTRES artificis'.

L'il·lustrador:

Paco Giménez. Nascut a València el 1954. Autodidacte. El 1974 va iniciar la seva tasca professional com il·lustrador i dissenyador gràfic. Des de 1982 el seu treball se centra principalment en el sector infantil i juvenil: contes i novel·les, materials curriculars, jocs i quaderns didàctics, CD-Roms interactius, historietes, cartells, exposicions, taules rodones, conferències, tallers i trobades d'animació lectora en centres escolars i biblioteques ... Habitualment forma tàndem amb l'escriptor Carles Cano.

A més d'alguns còmics, ha il·lustrat individualment 120 llibres i materials didàctics. també ha dissenyat 40, dels quals 16 són col·leccions.

Ha obtingut diferents guardons, entre ells: "premi Lazarillo"El 1989, del Ministeri de Cultura per Història d'una recepta (Ed. Anaya); “Premi al llibre en valencià millor il.lustrat de 2002", de la Generalitat Valenciana, per l'obra Els dos gegants de Sant Marcel·lí (Denes Ed.); Seleccionada “Withe Raven” per la Juguend Bibliothek de Munich, en 1996, per la seva obra En què es diferencien el blanc i el negre? (Aura Comunicació)

Ha participat en les exposicions professionals més importants del sector, entre elles: Biennal d'il·lustració de Bratislava, 1989, 1991 i 2009. BIB, IBBY (Organització Internacional per al Llibre Juvenil); A tot color. 23 il·lustradors espanyols de llibres infantils i juvenils, Ministeri de Cultura, 1989-1991, 2000; Conte i figura. Il·lustradors espanyols de llibres infantils i juvenils, Ministeri de Cultura, 1996; il·lustríssims. Panorama de la il·lustració infantil i juvenil, Bolonya 2005, Ministeri de Cultura; Europe un rêve graphique, Institut Internacional Charles Perrault, 2001; Kipling ilustrado, Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat, 2011.

Paco y Carles han coincidit moltes vegades en la producció d'obres conjuntes:

Els Viatges de Pericot (Editorial Anaya)

Història d'una recepta (Editorial Anaya)

A l'altre costat del capell (Editorial Anaya)

La máquina dels contes (Edicions Bromera)

Contes d’ahir i de sempre (Perifèric Edicions)

Poemes sense diminutius (Edicions Bromera)

La gallina que pogué regnar (Edicions Bromera)

¡¡¡Papááá!!! (Editorial Anaya)

¡¡¡Mamááá!!! (Editorial Anaya)

¡¡¡Abuelooo…!!! (Editorial Anaya)

¡¡¡Abuelaaa!!! (Editorial Anaya)

LA FESTA MONSTRUOSA

PrtScr capture_9

Grupo Leo - Alicante. XXIX Aniversario 1985-2014 Los libros del mes de diciembre de 2014 del Grupo Leo - Mozilla Firefox

PrtScr capture_10

Extracte del llibre: La festa monstruosa

Autor: Carles Cano

Il·lustrador: Paco Giménez

Editorial: Algar

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *